Centrul de greutate al avionului

Una dintre cele mai importante componente în proiectarea unui avion este centrul de greutate (CG). Un avion suspendat în acest punct are tendinţa să-şi păstreze starea de echilibru. CG este punctul unde greutatea unui avion sau a oricărui obiect este concentrată.

Pentru a înţelege mai bine, luăm exemplul următor: avem o pârghie cu punctul de sprijin situat în centrul de greutate al pârghiei; chiar dacă greutăţile pe fiecare parte a punctului de sprijin nu sunt egale, şi distanţele de la fiecare greutate la punctul de sprijin nu sunt egale, produsul greutăţilor şi momentelor sunt egale, ceea ce produce o stare de echilibru.


Centrul de greutate şi o pârghie

Centrul de greutate şi o pârghie - Poză originală: Federal Aviation Administration


Poziţia CG determină stabilitatea avionului în zbor. Pe măsură ce CG se deplasează înspre coadă (înspre ampenaj), avionul devine din ce în ce mai instabil dinamic.

La un avion cu rezervoarele de combustibil amplasate în faţa CG, este important ca CG să fie calculat cu rezervoarele de combustibil goale. În caz contrar, pe măsură ce combustibilul este utilizat, avionul devine instabil.

CG este calculat în timpul proiectării şi construcţiei iniţiale, şi este în continuare afectat de instalarea echipamentelor de bord, de încărcarea avionului, dar şi de alţi factori.Data publicării: 09 aprilie 2012Categorie: Structură