Componentele principale ale avionului

Componentele principale ale avionului sunt:


1. Fuzelajul

2. Aripile

3. Ansamblul cozii (ampenajul)

4. Comenzile

5. Trenul de aterizare

6. Sistemul de propulsie


Componentele principale ale avionului

Componentele principale ale avionului


1. Fuzelajul

Fuzelajul reprezintă corpul avionului de care se ataşează aripile, ampenajul, motorul şi trenul de aterizare. Conţine cabina piloţilor şi scaunele pasagerilor plus comenzile şi instrumentele din cabină, şi poate conţine şi compartimentul de bagaje. Fuzelajul uneşte celelalte părţi ale aeronavei (aripi, ampenaj, tren de aterizare, motor etc.). Rezistenţa fuzelajului este asigurată de cadre transversale şi lise longitudinale care servesc ca sprijin pentru înveliş.

Corpul hidravioanelor se numeşte fuzelaj-cocă, atunci când acesta se scufundă parţial în apă.

2. Aripile

Aripa este proiectată să genereze portanţa, motiv pentru care este expusă la sarcini mari în zbor, care depăşesc cu mult greutatea avionului. În general, aripa are unul sau mai multe lonjeroane care se prind de fuzelaj şi care se prelungesc până la vârful aripii. Lonjeroanele preiau majoritatea eforturilor din aripă.

În general aripa poate fi dreaptă la avioanele clasice, subsonice, în săgeată la avioanele cu motoare ce dezvoltă o viteză egală cu cea a sunetului, delta la avioanele ce depăşesc viteza sunetului şi cu geometrie variabilă.

Componentele principale ale aripii sunt: spoilerul, frâna aerodinamică, voleţii bordului de atac, flapsurile, eleroanele şi wingletul.

3. Ansamblul cozii (ampenajul)

Organ de stabilitate şi comandă al unui avion (sau planor), dispus de regulă în partea din spate al fuzelajului, format din suprafeţe profilate fixe şi mobile.

Ampenajul orizontal compus din profundor şi stabilizator, asigură stabilitatea şi dirijarea avionului în plan vertical – picaj, urcare, zbor orizontal.

Ampenajul vertical format din derivă şi direcţie, asigură dirijarea şi stabilitatea avionului în plan orizontal.

4. Comenzile

Ansamblu sau dispozitiv tehnic care acţionează asupra unei aeronave. Fiecare dintre mecanismele acţionate de pilot prin care se transmit diferitelor suprafeţe de comandă (eleroane, ampenaje) poziţiile necesare cu ajutorul manşei, a palonierelor, etc.

5. Trenul de aterizare

Este un ansamblu de organe şi agregate cu ajutorul căreia o aeronavă decolează şi revine pe o suprafaţă identică celei de care s-a desprins.

Trenul de aterizare asigură rularea pe sol cu ajutorul unor roţi precum şi staţionarea la locul de parcare a aeronavei, putând fi montat sub fuzelaj sau sub aripi, în majoritatea cazurilor fiind escamotabil în interiorul fuzelajului sau a aripilor pentru a nu opune o rezistenţă suplimentară la înaintare.

6. Sistemul de propulsie

Propulsează aeronava şi îi conferă o anumită viteză de zbor.Data publicării: 15 ianuarie 2012Categorie: Structură