Forţele principale care acţionează asupra unui avion în zbor

Forţele principale care acţionează asupra unui avion în zbor sunt: greutatea, tracţiunea, rezistenţa la înaintare şi portanţa. În timpul zborului aceste forţe trebuie să se afle în echilibru.


Forţele principale care acţionează asupra unui avion în zbor

Forţele principale care acţionează asupra unui avion în zbor


Greutatea

Deşi greutatea este distribuită pe întreg aparatul, putem considera că acţionează asupra unui singur punct, numit centru de greutate. Greutatea este direct proporţională cu masa avionului, incluzând şi încărcătura sa. Greutatea este o forţă orientată întotdeauna spre centrul pământului, chiar şi în zbor când avionul îşi schimbă direcţia şi execută manevre de rotaţie, greutatea îşi menţine direcţia spre centrul pământului. În timpul zborului datorită consumului de combustibil scade şi greutatea, datorită acestui lucru centrul de greutate îşi schimbă poziţia, pilotul fiind nevoit să umble la comenzi pentru a menţine aeronava în echilibru.

Tracţiunea

Sistemul de propulsie asigură tracţiunea unei aeronave. Valoarea tracţiunii depinde de viteza şi înălţimea de zbor, modelul motorului, numărul motoarelor de pe aeronavă, poziţionarea motoarelor pe aeronavă, etc.

Rezistenţa la înaintare

Rezistenţa la înaintare este forţa aerodinamică care se opune mişcării unei aeronave. Forţa aerodinamică este întotdeauna opusă sensului de mişcare al aeronavei. Viteza, densitatea şi compoziţia aerului, forma aeronavei influenţează rezistenţa la înaintare.

Portanţa

Cu ajutorul portanţei un avion se poate menţine în aer. Portanţa este generată în special de aripi. Diferenţa de presiune pe măsură ce aerul curge de-a lungul aripii determină forţele să acţioneze de jur împrejurul ei. Toate forţele adunate împreună produc forţa de portanţă care acţionează prin centrul presiunii.


Forţe care acţionează asupra unei aripi aerodinamice

Forţe care acţionează asupra unei aripi aerodinamice


Portanţa este o forţă mecanică, generată de interacţiunea şi contactul dintre un solid şi un fluid, în cazul nostru fluidul fiind aerul. Pentru a avea portanţă, corpul solid trebuie să fie în contact direct cu fluidul. Deci, dacă nu există fluid, nu există nici mişcare. Portanţa este influenţată şi de celelalte forţe: greutatea, tracţiunea şi rezistenţa la înaintare.Data publicării: 16 august 2011Categorie: Structură