Ochiul uman

Dintre toate simţurile, vederea este esenţială în furnizarea de informaţii pentru efectuarea unui zbor în condiţii de siguranţă. Chiar dacă ochiul uman este optimizat pentru vederea de zi, acesta poate funcţiona şi în medii cu lumină redusă.

Fumatul, alcoolul, privarea de oxigen şi vârstă înaintată pot afecta vederea, mai ales pe timp de noapte. Trebuie menţionat că, pe timp de noapte, privarea de oxigen cauzată de o urcare la altitudine mare, determină o reducere semnificativă a vederii.

În condiţii de iluminare slabă, diagramele aeronautice şi instrumentele de pe aeronave pot deveni imposibil de citit, de aceea trebuie asigurată o iluminare corespunzătoare în cabină.

Pe întuneric, vederea devine mai sensibilă la lumină. Acest proces se numeşte adaptarea la întuneric. Pentru adaptarea la întuneric este necesară expunerea la întuneric total cel puţin 30 de minute. Un pilot poate atinge un grad moderat de adaptare la întuneric în 20 de minute. Dacă pilotul se uită într-o lumină strălucitoare câteva secunde, orice grad de adaptare la întuneric se pierde. De aceea pilotul trebuie să închidă un ochi atunci când utilizează o lumină, pentru a păstra un anumit grad de vizibilitate.


Ochiul uman

Ochiul uman
Data publicării: 11 martie 2012Categorie: Generalități